Interview with Swedish daily news, SVD Magasinet, with Malaika Cotton co-founder and designer Mikaela Thimmig Bonde regarding our production, philosophy and sustainability.
Berätta om vårens och sommarens kollektion från Malaika, vad kännetecknar den?
Vi försöker jobba så säsongsfritt som möjligt, en del av av Malaikas filosofi, vra produkter skall helst inte vara trendkänsliga utan kunna fungera och bli vackra med slit och tid oavsett säsong. Till vår hemkollektion adderar vi just nu ”Doom palm” brickor och skålar – ett coolt trämaterial med grova fibrer som gör texturen prickig. Användningsområden är många – för kök men även för badrum, för vardagsrum eller för att sortera hemmets olika småsaker i. (skålar & brickor- bilder finns i bildmappen). Fantastiska ullfiltar från får på kenyanska höglandet – allt vävt på gamla vävstolar för hand.
Sen har vi även tagit fram kimonos i vår extremt mjuka bomull. De är vändbara och kan användas på många olika sätt- likaså här är tanken att designa för många olika användningsområden och tillfällen. Kimonon kan bli en klänning eller rock eller strandplagg och vändas utochin till ett annat mönster om man vill byta look. Vi tänker att det är det enda plagg du behöver ha med på resan. Armband gjorda av lergods har vi också i produktion just nu. De handrullas och glaseras sedan i våra mönster.
I färg och form, finns det en tråd mellan hemmet och Malaika?
Ja det gör det nog omedvetet – jag gillar handgjorda saker med känsla som inte är så perfekta där skavankerna blir en del av uttrycket. Sen tycker jag om färg och mönster och oväntade möten. Men det är så svårt att se på sitt hem med objektiva ögon – här finns saker som man samlat på sig genom åren och så har det bara blivit så som det är. Det är inte så genomtänkt och konceptuellt kanske.. men trivsamt och utrymme för alla i familjen att vara kreativa.
Afrika – en stor kontinent förvisso men … – förknippas ofta med starka färger. Hur ser du på färg och form som uttrycksmedel i ditt hem?
Jag är både och – ibland har jag mönster och färgdille och mixar och matchar hejvilt och ibland vill jag bara ha lugn och ro, enklare färgskalor och mer avskalat så det ändras om en del och jag byter mellan två olika lägen. Generellt kanske heminredning är lite seriöst och allvarligt i de svenska hemmen – färg och mönster är ju kul och det finns mycket humor och oväntade färgkombinationer i vissa delar av afrikansk textildesign som jag älskar.
Malaika förenar estetik och etik, hur har detta utvecklats? T ex med arbetstillfällen.
Sedan vi startade för några år sedan så har vi producerat lokalt och i vår egen workshop dvs på verandan hos min kompis och Malaika partner Idas hus i Kenya. Där har vi haft våra skräddare syende på gamla singermaskiner, och när vi sålt mer har vi kunnat ge mer jobb till dem. Vi jobbar även med lokala hantverkare som t ex Mama Cosmos som gör alla våra träprodukter. (Läs hennes story här: https://malaikacotton.com/stories/) och har på så sätt kunnat skapa arbetstillfällen som gör att hon kan försörja sina fem barn. Våra korgar tar vi fram i samarbete med ett kvinnokollektiv där vi betalar kvinnorna som väver direkt utan mellanhänder och pga av det kan vi betala schyssta löner som de kan leva och försörja sig på. Nästan allt material vi använder oss av kommer från olika delar i Kenya, många från mindre hantverkskollektiv som ligger långt ifrån allfartsvägar – där blir vår business avgörande för deras försörjning. Vi hämtar mycket inspiration från Kenya, mönster, färger, naturmaterial och människor som vi förenar med vårt skandinaviska design arv. Viktigt när vi började var att göra produkter på ett bra sätt – inte bara producera. Det måste ge något mer än bara fina saker. Den tanken och inställningen har vi burit med oss genom vårt arbete och kommit att genomsyra det vi gör. Vi tittar hela tiden på hur vi kan jobba mer hållbart och därmed utveckla oss som producenter och designers.